NTI CADcenter kundespecifik 3D model

B. Bille: Skapa en kundspecifik 3D-modell på bara några minuter

15. September - 2015

B. Bille tillverkar fläktar och ljuddämpare för olika typer av fabriker. Verksamheten använder Autodesk Inventor med en kundspecifikt utvecklad konfigurator.
NTI CADcenter har hjälpt B. Bille i integrationsprocessen och har löpande stått för anpassning av konfiguratorn.

B. Bille fläktar och ljuddämpare är en dansk verksamhet med mer än 40 år på nacken.

Typiska kunder till B. Bille är ingenjörsverksamheter som gör hela fabriker (fabriker på totalentreprenad) för slutanvändare, t.ex. fabriker som tillverkar cementpulver eller mjölkpulver, förbränningsanläggningar etc.

I samband med projektering av en ny fabrik vill B.Billes kunder gärna ha en 3D-ritning redan mycket tidigt i processen, eftersom det kan reducera deras projekttid.

B. Bille använder idag Inventor i samband med sina konstruktioner, och de senaste två åren har B.Bille i samarbete med NTI CADcenter utvecklat en 3D-konfigurator till sina fläktar.

Det fungerar på det sättet att B. Bille tar emot en förfrågan om en ny fläkt, med uppgifter om luftflöde, tryck och temperatur samt självklart vilken användningsområde fläkten ska ingå i.

Utmaningen är att det finns fler än 100 modeller och varje modell kan kombineras på många olika sätt. Det finns alltså mer än 10 000 olika kombinationsmöjligheter, vilket gör det svårt att göra en ritning i 3D-miljö.

3D-konfiguratorn är utformad så att de kan konstruera sina fläktar parametriskt. Med hjälp av dialogrutor kan de skapa en kundspecifik fläkt på kort tid.

3D-konfiguratorn har utan tvivel hjälpt B. Billes kunder att sänka omkostnaderna i projekteringsfasen. För de själv har det betytt att de nu kan leverera en ritning på 20 minuter, som det tidigare tog 1–2 dagar att göra.

Kontakta NTI CADcenter

010-211 69 00 | info@nticad.se