NTI CADcenter BIM-strategen som visar vägen till smartare processer - NTI CADcenter

BIM-strategen som visar vägen till smartare processer

20. Apr - 2017

Frank Sheiakh vill hjälpa fler företag att utveckla sina arbetsmetoder och få dem att arbeta smartare. Med närmare 20 års erfarenhet av CAD-program och djup kunskap inom arkitekt- och byggbranschen har han blivit en av få experter inom ämnet.
– Alla arkitekter skulle kunna jobba mer effektivt och tjäna mer pengar om de började i rätt ände, säger Frank Sheiakh, BIM-strateg på NTI CADcenter.

Efter fyra år på den tekniska gymnasieutbildningen i hemstaden Norrköping, hade Frank Sheiakh fått upp ögonen för CAD och att rita digitalt. Sedan barnsben har han tyckt om att använda penna och papper för att uttrycka sig, och att föra över det till det digitala var inget stort steg. Redan i ung ålder fick Frank anställning på ett av världens största bolag, Electrolux, där han byggde 3D-modeller av spisar, tvättmaskiner och kylskåp, kunskap som han senare skulle få stor användning av. Kort efter Electrolux blev Frank anställd som teknikchef på företaget Future Cad, där han blev kvar i sex år.
– Jag arbetade mycket i ett CAD-program som då var nytt, Revit, där du skapar virtuella byggnader i 3D. Det är idag det program som används mest och hanterar det som vi kallar BIM, Building Information Modeling, som är en arbetsmetod i byggprocesser där du samlar information om byggnader som sedan visualiseras och projekteras i en 3D-modell, säger Frank Sheiakh.

Vägen till de effektiva arbetssätten
Efter tiden på Future Cad, en sväng på Tengbom Arkitekter och flera års arbete med projektet Nya Karolinska Solna, kände Frank att han ville fokusera på affärsutveckling och att hjälpa andra. Han hade nu många års erfarenhet av både arkitekt- och byggbranschen och såg vad som saknades på marknaden – kunskap om hur byggprocesser går till och fokus på metoder och framtida mål.
– Jag insåg att många arkitekter inte tänker hela vägen. Det blir alltid några fel i en byggprocess, men det finns så mycket smartare sätt att arbeta på för att minska felen och därmed också kostnaderna. Det arbetar jag med varje dag på NTI CADcenter, att få kunderna att inse effektiviteten av att arbeta med bättre metoder, minska felen i byggprocessen och bli bättre i sin verksamhet, säger Frank.

Idag har Frank rollen som BIM-strateg på NTI CADcenter, vilket bland annat innebär att han åker ut till olika arkitektkontor och hjälper ledningsgrupper att få nytt ljus på hur de arbetar. Från skiss till relationshandling är det många olika delar som ska klaffa, där tar arkitekterna ofta ansvar för ritningarna och utseendet av själva huset, men kanske inte för in all information som behövs i sina CAD-verktyg.
– Har du ingen kunskap om vilken information som behövs, då är det också svårt att addera det i dina processer. Min roll är att guida arkitekterna i det här arbetet, få dem att förstå vilka delar som är viktiga och hur de kan arbeta för att underlätta sin vardag, säger Frank.

Den tydliga målsättningen
Anledningen till att NTI CADcenter och Frank upplever att BIM-rollen är viktig är för att processerna inte ser ut som de alltid har gjort, och att många arkitekter lever kvar i en värld som håller på att luckras upp. Även om de flesta arkitekter har jobb att gå till idag, är byggbranschen, precis som alla andra branscher, i förändring. Kanske kommer traditionella ritningar och gamla metoder inte ens att användas om några år.
– Följer du inte med i utvecklingen eller sätter upp tydliga mål med vart du är på väg, då har du en tuff framtid tillmötes. Möjliga scenarion måste finnas i beräkningarna och hur du agerar när de väl inträffar, säger Frank.

Frank och NTI är med i alla delar av processen som innefattar design och dokumenthantering, helt enkelt de delar där arkitekterna dokumenterar sitt jobb, ett uppdrag som är uppdelat i tre relevanta delar. Först identifieras kundernas nuläge, hur de arbetar idag och vilka metoder de använder, för att sedan gå in på vart de är på väg.
– De flesta har ingen koll på vart de ska. Vår rekommendation är att alltid sätta upp mål, även om det låter avancerat eller luddigt, eftersom det då också är lättare att arbeta utefter konkreta metoder. Efter målsättningen är det dags för implementeringsfasen, något som ska föra dem närmre sina mål, säger Frank.

En osäker men ljus digital framtid
För att hänga med i den digitala utvecklingen är Franks råd att alla verksamheter ska omvärldsbevaka sin omgivning och ständigt hålla sig uppdaterad på vad som händer och vilka trender som finns. Dessutom går vi mot en allt mer teknikintensiv värld, där det inte längre går att arbeta med CAD-verktygen på ett enkelt sätt, vilket ställer allt högre krav på fördjupad, teknisk kunskap hos arkitekterna.
– Det är inte säkert att det räcker att ”bara” vara arkitekt i framtiden, jag tror att fler måste anstränga sig för att ständigt utveckla sina kunskaper och framför allt se över hur de arbetar. Vårt mål är att få kunderna att arbeta smartare, inte mer. Fixar de processerna kommer det att synas både på antal jobb de får och på tillväxten i företaget, säger Frank.

 

Läs mer på www.NTImetoden.se!

Kontakta NTI CADcenter

010-211 69 00 | info@nticad.se